Endodontologie
Een endodontoloog is gespecialiseerd in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Hiertoe behoren onder andere trauma, het opbouwen van een sterk gehavend element alsook het behandelen van resorpties en het stellen van moeilijke pijn diagnoses. Hiervoor is het team uitgerust met alle moderne apparatuur als een microscoop en een CBCT scan.
Het endo-team
Koen Ackx
Algemeen tandarts, uitsluitend endodontie en zaakvoerder
Frederik Curvers
Endodontoloog
Aarschot:
Dinsdag
Maarten Van Mierlo
Endodontoloog en Zaakvoerder
Herent:
Dinsdag
Aarschot:
Maandag, woensdag en vrijdag
Olaf Strijbos
Endodontoloog – Specialist apexresectie
Herent:
1 woensdag per maand
Valerie Peeters
Endodontoloog - Dentale Traumatologie
Aarschot:
vrijdag
Ann-Sophie Schotte
Algemeen tandarts, uitsluitend endodontie
Valerie Peeters
Endodontoloog - Dentale Traumatologie
Aarschot:
vrijdag
FAQ
1
Wat is endodontologie (wortelkanaalbehandeling)?
In elke wortel loopt een wortelkanaal. In dit kanaal zitten bloedvaatjes en zenuwen, pulpa genoemd. Als pulpaweefsel onomkeerbaar ontsteekt moet dit verwijderd worden. Dit is een wortelkanaalbehandeling.
2
Wat gebeurt er? Hoe lang duurt het?
Bij een wortelkanaalbehandeling is het heel belangrijk dat de wortelkanalen zo goed mogelijk ontsmet worden, deze zijn immers besmet met speekselbacteriën. Daarom wordt steeds een rubberen lapje over de tand getrokken, dit om zeker verdere besmetting met speekselbacteriën te voorkomen. Daarna worden de wortelkanalen verbreed om heel het wortelkanaalstelsel optimaal te ontsmetten. Optimaal ontsmetten neemt tijd in beslag daarom kan de behandeling tot anderhalf uur duren. Na het uitgebreid ontsmetten worden de wortelkanalen verzegeld om besmetting met nieuwe bacteriën te voorkomen.
3
Doet het pijn? Napijn?
Mits een grondige verdoving verloopt een wortelkanaalbehandeling vandaag pijnloos. Ben je hier toch bang voor, dan mag je dit zeker tegen de tandarts zeggen, hij of zij zal je onmiddellijk kunnen gerust stellen.
Napijn: Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Napijn is afhankelijk van de plaats van de ontsteking, dit kan je ook met de tandarts bespreken.
4
Is er verkleuring?
Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.
5
Antibioticabeleid?
Antibiotica zijn bij een wortelkanaalbehandeling meestal niet nodig.
6
Wat als de ontsteking niet geneest?
Het wortelkanaal eindigt aan de wortelpunt en meestal eindigt dit kanaal in verschillende zijkanaaltjes, dit wordt de apicale delta genoemd. In enkele gevallen gebeurt het dat hier bacteriën achter blijven waardoor de ontsteking niet geneest. In dit geval kunnen we steeds de wortelpunt microscopisch verwijderen waardoor de tand kan behouden blijven en alles mooi geneest.
Voor afspraken kan u ons telefonisch contacteren, e-mailen of een aanvraag sturen via het contactformulier.